1 דקות קריאה
מגדל בבל ו"חשיבת יחד"

מהפרשה הקודמת, 'בראשית' , עולה שהאתגר הכי גדול של אלוהים ושל האדם הוא מערכות יחסים.     

האנושות כפי שמעוצבת היום התחילה את דרכה בהטלת אשמה וברצח. בפרשה הנוכחית, פרשת נח, יש ניסיון לתיקון ע"י התארגנות למען יצירה משותפת של מיזם אדיר, המבנה ההנדסי הראשון. בניית עיר ומגדל שראשו בשמים. יש מטרה משותפת, שאפתנית ומוגדרת, יש מבנה ארגוני, יש התמודדות עם אילוצי השטח (אין אבנים) ע"י פיתוח טכנולוגיה חדשה (שריפת לבנים). לכאורה, מושלם. אלוהים, לעומת זאת, רואה  את התארגנותם בצורה חריפה ובמקום "שפה אחת ודברים אחדים", הוא מבלבל את שפתם, ומונע את המשך התקשרותם. מדוע נוקט האל בצעד כה קשה וטראומטי לאנשים? 

הבעיה שמדגישה התורה היא האחידות ואחדות הדעים. המגדל היה אמור להיות על תקן "האח הגדול", שמשגיח על כל אחד ואחת ושומר על הקונפורמיות. לא בכך חפץ האל. זה לא אדם בצלמו, שיכול להיות שותף לו במעשה הבריאה והיצירה. הסכנה באחידות, היא תופעה שנקראת "חשיבת יחד".   


על חשיבות היחד ואיך זה התבטא בישראל ובארה"ב

בחברה הישראלית, שציינה בתחילת החודש 47 שנים למלחמת יום הכיפורים, צרובה טראומת המלחמה. כישלון גופי המודיעין , מיוחס ל"קונספציה", לפיה הסורים לא יצאו למלחמה בלי המצרים והמצרים לא יתקפו ללא מטוסים ארוכי טווח. כל מידע או אדם שנגד את הנחת היסוד, בוטל. הפסיכולוג אירווין ג'ניס, שחקר את נושא "חשיבת יחד" , מביא לכך דוגמאות רבות מההיסטוריה האמריקאית, ביניהם כישלון מבצע "מפרץ החזירים" , שנועד להפיל את משטרו של פידל קסטרו. כל יועצי הנשיא קנדי, חונכו באותם אוניברסיטאות עילית וחששו להביע עמדה מנוגדת לנשיא, מה גם שאחיו של הנשיא - רוברט קנדי – עדכן את כולם שהנשיא כבר החליט על מימוש המבצע.    


המחיר של אפס תקלות

דוגמא נוספת היא אסון מעבורת החלל צ'לנג'ר, שהתפוצצה דקות ספורות לאחר שהמריאה. אנשי נאס"א , שנהנו באותם ימים מתדמית של "כמעט אפס תקלות", היו כבר להוטים לשגר את המעבורת, ששיגורה התעכב מספר ימים בשל תקלות טכניות. יום לפני מועד ההמראה המתוכנן, הביע אחד המהנדסים חשש לגבי רכיב קריטי במנוע העלול לסכן חיי אדם. בסופו של יום הוחלט להתעלם מהאזהרה והתוצאה היתה טראגית. ישנם דרכים מגוונות להימנע מ"חשיבת יחד": חכמת ההמון, התייעצות במומחים חיצוניים, מנהל מביע דעה בסוף, מינוי אדם כ"פרקליטו של השטן", שימוש בששת כובעי החשיבה של דה בונו ועוד. צוות יכול לייצר סינרגיה. יש יתרון אדיר לחשיבה קבוצתית ע"פ חשיבת יחד ובתנאי שיודעים לנהל זאת נכון. לכל אחד.ת מאיתנו פה אחד ושתי אוזניים. 

הקשבה אמיתית ומהלב, תוביל, כמעט תמיד, להחלטות איכותיות. שיח שכזה מאפשר החלטה בקונצנזוס. ממוצע תשובות הפרטים, או הצבעת רוב, ללא שיח ודיון, אינם ממקסמים את פוטנציאל הקבוצה. קבוצה חייבת להתגבש על בסיס מטרה משותפת, ערכי יסוד משותפים ועקרונות פעולה מקובלים. אלה היסודות. התרבות הארגונית שנושבת בקומות מעל, שנבנות ונוצרות ע"י הקבוצה, כדאי שתתבסס על מחשבה חופשית, והאפשרות לבטא דעה ללא חשש. האיזון העדין בין אחדות ועבודת צוות לבין חשיבה עצמאית וביטוי אישי, היא מאמנות המנהיגות. כבוגרת חיל האוויר, זכור לי המוטו ש 'עד החלטה, יש לכל אחד.ת את הזכות להביע דעה חופשית ולהתנגד. אחת שהתקבלה החלטה, כולם מתיישרים על פיה'. 

"אקח לי למדריך את תקוותו של הקדוש, בדברים המכריעים – אחדות, בדברים החשובים – שונות, בכל דבר – רוחב לב." 

(מנאום הנשיא ג'ורג' בוש)

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.